Most megfizettek mindenért

Mire is utalhatott a Laibach 2003-as sikerszáma,
a Now You Will Pay?

Elég régóta agyalok ezen a számon. Mikor megjelent, még egy teljesen más világban éltünk.

Azóta viszont sok minden megváltozott. Akarom mondani: rosszabbodott. Szíria, Keleti pályaudvar, kétségbeesett tolmácsok Röszkénél, kőhajigálás, erősre vágott inzertek és véleménycikkek, propaganda, most pedig energiaválság, szankciók, pávatánc, lefoglalt yachtok és letakart holttestek. Köztük gyerekek és távolság(tartás). Ember legyen a talpán, aki ezt remegésmentes gyomorral és élmentesre vasalt idegzettel még bírja.

Szokásom mostanában megrángatni a parabolaantennát, hogy irányba álljon, vegye is a jelet, és ne legyen széteső kép. Érdekes módon a külföldi tévéadókon sokkal mélyebben, belemenősebben tárgyalják mindazt, ami tőlünk keletre zajlik. Mi látszólag a csendes, ábrándos, réveteg és konokul hallgató pufferzónához tartozunk, negédes esztrádműsorokkal szórakoztatnak minket minden csatornán.
Nem a mi ügyünk, amíg van gáz, és hasad a mag. Oké, díszszemlére készülnek az elvtársak.

Amikor 2003-ban a Laibach (akiket sokszor vádoltak már – egyébként alaptalanul – szélsőjobboldalisággal) kiadta a sikeres WAT (We Are Time) lemezét, rajta a Now You Will Pay-jel, még a kanyarban sem voltak a fentiekhez fogható konfliktusok. Szerintem ezek a csávók időutazók lehetnek, de minimum az Idő Urai. Értik, vágják, visszajátsszák. Mi pedig nem értjük, nem vágjuk, nem is játsszuk vissza.

Pedig ott van minden, feketén-fehéren leírva, fémes csapkodásokkal, nyers gépekkel, dobokkal, női kórussal, sajtreszelővel előadva. A 2016-os brüsszeli terrortámadás előtt pont egy nappal hazatérve (igen, a reptéren épp ott ücsörögtem, ahol 24 órával később robbantottak), majd harmadnapra egész mást jelentett ez a szám. Ma pedig ismét egészen mást jelent. A barbarizmus menetrendszerűen Kelet felől érkezik. Ott más elvek uralkodnak, ott sok minden belefér, a Nyugat pedig komfortzónájából csakis a kamerák kereszttüzében elegáns módon kilépve, eltartott kisujjal, látcsővel nézegeti a történéseket, hátha elmúlik ez is, majd csak lenyugszanak a kedélyek. Eddig is mindent megoldottunk, átvészeltünk, nemde?

Mostanában újra sokat hallgatom a Now You Will Pay-t, és azon töprengek, hogy a Kelet miért van mindig ennyire csatakosan, törvényszerűen elátkozva, akár egy országon, államon belül is? Disneyland vagy Tiszabecs nem csupán erős szimbólumai a szórakoztatásnak, mesevilágnak, hanem annak is, hogy eljutottunk arra a végső pontra, amikor már nem érthetünk meg semmit sem a körülöttünk zajló eseményekből. A veszélyről is maximum azt sejtjük, hogy Keletről érkezik. Mások élete. Nem a miénk. De meddig is?

Lefordítottam a szám szövegét, ami nem lett ugyan tökéletes, de a jövőbelátás képessége időnként bordák közé csapódó szekerceként működik: Mindannyian fizetni fogunk, bármit is mondjanak a beszélő fejek holnap, meg holnapután.

Most megfizettek

Barbárok jönnek
Kelet felől kúszva,
Tágra zárt szemekkel
Orrlikaik tele vágyakozással,
Sokatmondóan és erőteljesen,
Vadul egy csoportban,
Jönnek a barbárok Keletről.

A semmiből jönnek elő,
Belépnek az államotokba,
A vesztesek nemzete,
Törzsük tele gyűlölettel.
Késsekkel a zsebükben
Bombákkal a kezükben,
Felégetik a városaitokat
és Disneyland-jeiteket.

Barbárok jönnek, felétek tartva.
A gonosz feltámad, térdeljetek le és imádkozzatok.

A harmadik világ éhezésével,
Szexuális vággyal agyukban,
Suttogják a neveiteket
És az arcotokba üvöltenek.
Ahogy keresik a helyüket,
Kígyókká változnak,
Jobb lesz, ha meghaltok
Mielőtt az ágyatokba másznak.

Barbárok jönnek, felétek tartva.
A gonosz feltámad, bele a napotokba.
Barbárok jönnek, felétek tartva.
A gonosz feltámad, térdeljetek le és imádkozzatok.

Meghódítják országotokat
Mindannyiótokból rabszolgát csinálnak
Felgyújtják a házaitokat
Sírjaitokon tombolnak.

Inkább készüljetek fel
Jobb lesz, ha vigyáztok
Dörömbölnek az ablakaitokon
Itt vannak a barbárok

Barbárok jönnek, felétek tartva.
A gonosz feltámad, térdeljetek le és imádkozzatok.
Barbárok jönnek, felétek tartva.
Tőlük bármit is vettetek el…
Most fizetni fogtok
.

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet:

Kollégám majd felveszi Önt

Nem szállít utasokat. Felszállás az első ajtón. Egyszerűen programozható LED-es kijelző a busz, troli, villamos homlokán, sokféle érzéssel.

bővebben
Krónikus fáradtság

Krónikus fáradtság

Legszívesebben felmosónyéllel csépelnénk el ezt a jövőt, de sajnos előbb eltörik. Mármint a nyél. Vagy mi. Mitől érezzük magunkat ennyire fáradtnak? Kijövünk-e valaha ebből az állapotból? Diagnózis elménk sikátorairól és egyéb ipari méretű hazugságokról, nyekkenő felmosónyelekről, miközben kész öntözőrendszer a könnycsatornám már. Jelengyűlölet és jövősokk.

bővebben