EMPELDE hírek

Fakó arccal a falnak

2022. szeptember 23.

Elkészültem, befejeztem, meg el is fáradtam. Írtam egy lemezt anyukáknak és apukáknak további alapos megfontolásra. Az utolsó EMPELDE-album megjelent.

No Comment. Álláspontunk végleges.

Később még jelentkezem sztorikkal és részletekkel arról, hogy miként készültek a számok (valódi kulisszatitkok!), az albumborító a régi és konzervatív időket idéző DEMAGÓGIAI INTÉZET üvegtábla felirattal, és hogy mindezek hogyan is drótozódtak össze az EMPELDE összes eddig kiadott anyagával. Izgalmas utazás lesz. Meg valamennyire megrázó is. De ez az EMPELDE. Vagyis ez volt.

EMPELDE: Demagógai Intézet (2022) 18 ropogós szám, 1 óra 36 perc 33 másodperc teljes (és nyomorúságos) játékidő. Az életünk ennél több.

 

 

EMPELDE: Demagógai Intézet (2022) 18 ropogós szám, 1 óra 36 perc 33 másodperc teljes (és nyomorúságos) játékidő. Az életünk ennél több.

Most csak élvezzétek, hogy mennyire remek kis világban élhetünk. Legyünk nagyon hálásak érte!

Aki bevállalja az egész anyagot, az több mint másfél órányi, egész különös, fémes hangzású, zenei időutazást kap a jelenbe – további három masszív és megismételhetetlen bónusz-számmal:

16. A tudásalapú társadalom utolsó hangjai (4:00)
17. Agymosás megy minden frekvencián (9:10)
18. Arctalan ellenállás (18:44)

továbbá egy 35 oldalas PDF-artwork szövegkönyvet is kap jutalmul mellé, ami remek és művészi kordokumentum fotókkal és grafikákkal, amelyek (bármennyire is hihetetlen…)

de a JELENBEN készültek és nem a MÚLTBAN.

A pöffedtek úgyse vennék meg. De Te talán igen.

Nem hallgattál Te sem apádra

2022. július 14.

Időnként úszni kell az árral.

Az ár mindig, kiszámíthatóan jön, nem is kell hozzá több emberöltőnyi időnek eltelnie. Kicsit elbóbiskolsz, félrenézel, klikkelsz kettőt-hármat random CTA-gombokra, megbámulsz egy vörös ruhás Mátrix-nőt a hétköznapi sodrásban, egy leárazást hirdető kirakatot, valami vonzó akciót és már ott is van. A bokádat azonnal jeges áradat nyaldossa, nem pedig az, akitől még szívesen is vetted volna. Már ha hajlandó lehajolni érted. (Jó, elhiszem, hogy vannak akik csak pont erre vágynak, másra nem is.)

Életérzésekből nem annyira nehéz egy zenei albumot összerakni. Egy nőt megbámulni az utcán sokkal könnyebb. A bokánkat nyaldosó jeges áradatot észrevenni már egy fokkal combosabb kihívás. Az teljes embert, odafigyelést kíván.

Valahogy ebből születik meg jelenleg az utolsó EMPELDE-abum is, a Demagógiai Intézet, amin jelenleg igen fegyelmezetten és történelmi tényekkel jobbról-balról megtámogatva dolgozom. Akinek eddig mutattam belőle bármit is, csöppet sem volt elragadtatva tőle. Lavórt kértek már a borító láttán is. (Közben peregnek a napok, és egyre nagyobb biztonságban élünk ugyebár, a lavórt meg nem győzzük kiüríteni, kimosni, helyére tenni.) Ahogy mondani szoktam rutinból: “Az EMPELDE most készül elveszíteni a követőinek 99%-át. Az a maradék 1 % én volnék.”

Ma pre-release-eltem róla 4 demó számot, csupán ízelítőnek, hogy lehessen megszokni ezt a furcsa hangzást és a gyomorforgató szövegeket. A java majd szeptember végén jön. Jó lesz. Nem. Kell. Félnetek.

A személyes kedvencem róla a Passzív rezisztencia. Hányszor meghallgattam hétfőnként azt a beteg hidraulikát a Baranya IC-n! Végül felvettem, mert pont nálam volt a digitális rögzítőm. Minden jó valamire.

További háttértörténetek az albummal kapcsolatban érkeznek majd, addig is készülgessetek egy bizarr őszre, amikor majd minden darabjaira hull. Az EMPELDE főleg.

EMPELDE: Demagógiai Intézet tervezett megjelenés: 2022. szeptember 25. (Amúgy pörgős lesz.)

Megjelent a Medián

2022. ÁPRILIS 24.

A medián a statisztika egy nevezetes középértéke, amelytől mérve az elemek abszolút távolságainak összege minimális. Ugyanez érvényes a hétköznapi urbánus létezésben, a valódi értékek utáni kétségbeesett kutatás közben, két ébredés között eltelt időben, a tudati és fizikai akadályokkal nehezített térben.

Az EMPELDE Medián című instrumentális experimentális elektronikus albuma egyszerre keserédes, kényelmesen lebegős, energikus, filmszerű és intellektuális cyberpunk lenyomatokkal rendelkező túravezetés, az áttechnologizált és átmediatizált átlagember hétköznapjainak gyorsan kiürülő, filmszerű, kontrollálhatatlan tudatvesztése.

Az album hamarabb elkészült, mert szokás szerint nem bírtam magammal. Így mától elérhető, hallgatható, letölthető az EMPELDE Bandcamp-oldaláról.

Aktuális szerelmem: a Medián

2022. ÁPRILIS 20.

Lassan 2 éve már annak, hogy mindenféle improvizációkból, techno beats & bass építőkövekből, éjszakai MIDI-nyomogatásokból gyurmázódik egy új, instrumentális EMPELDE-anyag, amely Medián munkacímen fut, és ez is lesz a végső neve, mert olyan szép matematikai és statisztikai, és a zene is olyan lesz mögötte. Meg persze értelmiségi cyberpunk. Stílusában a VUCA és a Szekszárd Örökkévalóság / Szekszárd Hiábavalóság EMPELDE-lemezek sorába illeszkedik majd, azaz lesznek monoton és bársonyfekete elektronikus alapok, izgalmas kis kusza melódiák, és persze röfögős, zsíros basszusfutamok is benne.
Itt-ott táncolható, máshol meg nagyon nem. Azaz háttérzene, cinema-megutaztatás – szövegek nélkül.

Nem tudom, más hogy dolgozik, de én mindig az albumborítóval kezdek. Addig egy hangot se ütök le. Vizuális típus vagyok, képekkel működtetem a zenéimet és az agyamat is. A Medián esetében Baja szolgált számomra tökéletes textúrával, ugyanis a Bácska Áruház látványa mindig el tud varázsolni, és szerintem eddig még egyetlen magyar vagy külföldi zenei album borítóján sem szerepelt. Tehát itt volt az ideje, ráadásul hézagmentesen illeszkedik a patternekből, rétegekből, blokkstruktúrált elemekből konstruált albumhoz is.

Így néz ki a Medián borítója, rend és rendszer sugárzik róla, szerintem káprázatos lett:

Évente előírásszerűen 4 alkalommal szoktam szerelembe esni. Ebből az egyik mindig stabilan a kurrens, készülő, formálódó EMPELDE-album. (A többit persze nem árulom el.)

10 track ropogós EMPELDE dark underground elektronika érkezik tehát májusban. MEGJELENT!


Soha jobbkor

2022. ÁPRILIS 20.

Ennél időszerűbb aligha lehetne.

2019-ben készítettem el a Robotok falun című lemezemet, amely a Bandcamp statisztikája szerint a leghallgatottabb munkám a sorban. Ennek is az első számát, a Soha jobbkor-t pörgették sokan, amelyhez mindig is szerettem volna egy élőszereplős klipet készíteni. De ameddig eljutok szervezésben odáig, addig is összedobtam egy feliratozott képeskönyvszerű videót, és persze kicsit ráncba szedtem az EMPELDE youtube-csatornát is.

https://www.youtube.com/watch?v=A97CEchG8lo

Keserédes történet ez. Kölcsönös és érdekmentes barátság idegen kultúrák találkozásakor.


Nem jársz sötétségben

2021. MÁJUS 25.

EMPELDE: Nem jársz sötétségben