EMPELDE manifesztó

A mélységbe lemerülni egész embert kíván.

Az EMPELDE tematikailag társadalmi, technológiai, politikai és pszichológiai problémákkal foglalkozik DIY ipari elektronikus hangok orkánjával körbeburkolva.

Az EMPELDE 2010-ben életre hívott, egyszemélyes, dark elektronika, ipari ambient és ebm zenei projekt, melynek székhelye, bármilyen furcsa is, Szekszárdon, Tolna megyében van, ahol nincs egy csöppnyi nyoma, sem előzménye, sem jövője az elektronikus zenei életnek. Különféle kísérletek már a 2000-es évek elején is történtek, születtek sequencerre és DAW-okra épülő számok, amelyek főként az akkor érvényes elektronikus szcéna hatása alatt kalapálódtak. Az első EMPELDE album viszont csak 2010 tavaszán látott napvilágot egy igen fogékony és “történelmi” időszakban, amelyben egyszerre volt jelen a fülkeforradalom és a vörösiszap. Igen érdekes együttállása a szimbólumoknak, a társadalmi és ipari katasztrófáknak.

Az EMPELDE számára rendkívül fontos a kísérletezés, a hangok csűrése-csavarása, repetitív módon sorrendbe rendezése, megszaggatása, és ezáltal szokatlan, néhol nyomasztó hangulatok, gondolatok és érzések megidézése. A számok általában különféle hangmintákból, innen-onnen kimetszett zajokból, filmes dialógusokból, vagy épp terepen, szabadtéri környezetben egyszerű mobiltelefonnal felvett alapanyagokból épülnek fel. Később egyre inkább előtérbe kerültek a MIDI-hangszerek az alkotás során, és elvétve analóg eszközök is, tulajdonképpen bármi, ami kézbe kerül, és elég nyomatékos hangot ad ki.

Az EMPELDE nem kommersz sikerre törekszik, csupán hangokkal és szövegekkel archiválja korunk érzéseit, mikor még viszonylagosan rendben mentek a dolgok, de az sem volt számunkra elég jó.