H.I.T Gyakran Ismételt Kérdések

Az értékes olvasói visszajelzések és gyakran ismételt kérdések alapján összeállítottam egy kérdezz-felelek listát, amely magyarázatot ad a miértekre. A “miért?”-tel kezdődő kérdések talán a legfontosabbak az életünkben, segít irányba állítani a gondolatainkat.

Lássuk tehát, hogy mit, miért:

Miért készül ez a magazin?

  1. Az ipari dark underground, EBM és kísérleti elektronikus zenéknek, szubkultúráknak nincs, és soha nem is volt igazi szaksajtója. A 80-as és 90-es években ezt az űrt némileg a hobbiból, egyedi megoldásokkal készített fanzinok fedték le, ami mára elhalt. Nyomdai termékek, lapkiadás nincs.
    A közösségi oldalak, köztük a Facebook és társai máig nem képesek ilyen összetett, időszaki kiadványok és tartalmak publikálására, amely szabadon elérhető, terjeszthető lenne.
  2. A hazai színtér dark underground előadói, alkotásai, eseményei, közönsége, összefoglalva: szubkultúrája, legalább olyan értékes és támogatásra érdemes, mint a világban máshol.
  3. A fenti két pont miatt készül ez a magazin.

Miért nem angolul készül?
Úgy nagyobb piacon, szélesebb közönséghez juthatna el.

Ez nem piaci megfontolású és célú termék, a magyar nyelvű közönségnek szól, és a magazin nevében is benne van a “HUN”. Angol nyelvű cikkekért a külföldi magazinokat, portálokat kell fogyasztani, a zenekarok pedig maguk gondoskodnak az angol nyelvű promóciós tartalmaikért.

Miért fekete-fehér?
Hová tűntek belőle a színek?

A dark underground fő színkarakter, az egykori úttörő zenei fanzinok, és a DIY nyomdai és egyéb reprográfiai megoldások iránt érzett tiszteletből lett fekete-fehér (szürkeárnyalatos) a magazin a 2020-as újrapozícionálása után.

Miért nincsenek benne internetes linkek, hivatkozások?

Azért, mert az online hivatkozások, internetes címek, domain-ek azok bizony jönnek-mennek.
A magazin úgy maradhat időtálló, ha nem 404-es, már nem létező oldalakra mutat.
Emellett a gondolkodási módot, internetes keresési készségeket is így lehet fitten tartani, még ha ez amúgy időnként kényelmetlen munka is.

Miért nem weboldalon publikálod az írásokat?
Ez így egyben nagyon sok!

A művészet és az őrület gyakran kéz a kézben járnak. Ez a magazin pedig valahol egy komplex művészeti alkotás, tele őrülettel. A szépirodalmi szerzőket sem kérhetik arra, hogy az egybeszerkesztett művüket szeletenként egy honlapon tegyék közzé. Ez a magazin az arculatával, a tematikus, belső koherenciájával, időszakiságával tekinthető egyedinek, bízva abban, hogy az olvasó nem csak egyetlen cikket kíván elolvasni belőle, hanem idővel többet is.

Röviden összegezve: ez így, egyben értékesebb, tehát nem a felgyorsult tempójú, az olvasást csak felületes időkitöltő tevékenységnek tekintő percembereknek szól.

Miért jelenik meg évente csak egyszer?

Mert mellette élni, dolgozni, másról gondoskodni, időt okosan menedzselni, és használni is kell.
Így nem bombázódik szét a figyelem. Nekem egy évem van gondosan megírni és megszerkeszteni egy magazinszámot, az olvasónak pedig ugyanennyi ideje van elolvasni a következő megjelenésig.

Miért egyedül írod?
Másokat nem akartál volna bevonni?

Dehogynem! Ez régebben valamennyire működött is, de sajnos ma már egyáltalán nem. Természetesen nyitott vagyok vendégszerzők írásaira, szívesen szerepeltetném ezeket a magazinban. Önkéntesek tolongása viszont nincs, ahogy idő sincs, így minden munka rám hárul. Ilyen az élet, de nincs ezzel semmi gond. Bárki szabadon alkothat, publikálhat kedve szerint.