Havi Riport #001 – 2023/05 – Májusi eső

“fülig felmetszett, lassan vérző, világgal, médiazajjal, adatgleccserekkel dacoló, sebzett lány a káoszban” – írtam Planetdamage-nak, amikor átdobta az általa promptolt header-képet és köszönet neki érte. A vérében van, le sem tagadhatná, egy városnyi sűrű szövetű adatbank lapul a fejében. Legalább ezt biztosra tudom, bizonyítékaim is vannak rá.

Preambulum, nem alhatom

Odakint pünkösd előtti megőrülést észlelek az emberek körében, én meg ezt a csírát írom inkább itt. Nem tudni még, mi lesz ebből, talán egy hírlevél vagy egy fanzin, netán az underground elpotyogtatott bitmorzsái?


Belföldről jelentjük:

Táncoljunk a szakadék szélén!

First Aid 4 Souls: Dancing At The Abyss (EP) a legjavát ötvözi a FA4S és a First Aid Tech világának. Nyers, brutális erő, power-techno és koherencia a széthulló világ romjai fölötti táncoláshoz. Nem lehet elégszer meghallgatni, legalább ötször takarítottam ki a lakást a hatására (majdnem ablakot is mostam), aztán elmentem futni. Az Anger-ben olyan punkos düh van, hogy letettem a hajam tőle. Minden olyan nap, amelyen nem játszod le ezt a 7 számot, eltékozoltnak számít és még/már *halott* vagy.


Robbannak a diódák!

Az Explosive Diode elkészült az új koncertvideójával, ami egy igen tehetséges zenekar profi live act-je (2022. december 30.) az S8 Underground-ból, több kameraállásból felvéve. 55 perc felpörgés, demoscene, intelligent electronic devotion, cyberpunk és elszállós, önfeledt diódázás dokumentuma lelkes tagokkal. Imádom, amikor különleges magyar előadók fellépéseit újra meg újra át lehet élni! Pumpálni, lüktetni és vibrálni fogtok rá, engem minden körülmény között feldob!


Egyszerre dőlünk majd mind el, akár a búzakalász…

A CMC Workshop új dallal kopogtatott, “befele-szöges cipőben”, arclekaparászós felvezetéssel, szokatlan ritmikával, elővezetendő, készülő új albumát. Sosem volt még ennyire zajos, szaggatott, nyugtalanító! Egy talaj- és hitevesztett világ hördül fel rá, és okkal. Rohangászunk, lucskos péntekek, fent-lent, orientációvesztés, kapaszkodótlanság, egyszerre dőlünk majd el egyirányban egy erősebb satufékezéskor, mint azok a kisgyerekek, akiknek nem fogta senki a kezét a trolin, amelyen utaztam ma. Másvalaki világa, ott sem voltam, a hírfolyamot görgettem épp, bocs. Elemi, megrázó.


Rottyanós gépek, kiborgok, árnyékok és hangok, “Shadows and Machines! Hard work ALWAYS Wins!”

Shadows And Machines – S8 Underground Club, micsoda repertoár 2023. május 19-én, mennyire reccsenős, rottyanós cyberbasszusok, a lengyel-magyar különítmény hatására meghibásodott robot módjára szeleteltük a sűrű levegőt, ameddig csak bírtuk, a szintetizátor pedig meglepően jól megfért a nyers gitár-riffekkel, minden egyes live DJ-szett energetizáló, feltüzelő, kibernetikus volt!

Shadowcode maximális odaadással és masszív kiállással keretezte az estét, csatakosra hajtogatott bennünket. Az Androids Do Dream riffjei és szintifutamai széles skálán mozogtak, elsősorban bakancsos ipari metál volt megbolondítva romantikusabb szintibetétekkel, sőt meglepetésként jó hangú vendégénekest is kaptunk! Sosem gondoltam volna, hogy a szinti és a gitár ennyire csontig hatoló elegyet képes összehozni biztos kezek között. Light4storm produkciója műfajilag szélesre húzott, sokoldalú volt, remek sampling-betétekkel, Celina a legenergikusabb, legmagabiztosabb cyberformáját hozta, kifejezetten jól áll neki az éneklés közbeni menetelés, őrült csapkodást váltott ki. Cassetter szerintem a valóságban, a színpadi szerepén kívül is egy hiteles android lehet, a műsorát inkább tech és EBM mentén fűzte fel. Az este összes előadója überprofesszionális volt, a terem sűrű beat-ekkel, erős rezgésekkel, oszcillálással, dallamokkal, riffekkel, energiákkal, érzelmekkel, no meg gépi tánccal telített. Ha ebből a szupercyberteam-ből bármelyikőjük felbukkan valahol a pesti éjszakában, akkor nem szabad habozni, részt kell rajta venni, és táncolni hajnalig! A jó gépek sosem fáradnak el.


Az Ǝ.N.D együtt lép fel nemzetközi sztárokkal

Hatalmas gratuláció az Ǝ.N.D zenekarnak, hiszen Bécsben 2023. május 4-én Bécsben a Hocico előzenekaraként léphettek színpadra! Nagy büszkeség ez számunkra is! Érdemes végignézni a fotógalériákat és élménybeszámolókat a trió FB-oldalán! Valamint semmmiképp ne hagyjátok ki a 2023. május 26-i koncertjüket sem, hiszen a Subliman Code (VE/ES) és az SN 1987A társaságában állnak színpadra csapkodni.

[ Óvatosan: Az eseményinfót mindenképp csekkoljátok, mert a fenti borítóképpel ellentétben ez a Supersonic – Blue Hell & KVLT-ban lesz! ]


RadioKaleid start!

Kissé (teljesen) meglep, hogy a rádió mint műsorszóró formátum zombiként még mindig tartja magát és elő-előmászik a sírból is. Az FM 80 egy hivatalosan bejegyzett, legális, Magyarország első szintipop online rádiója volt, karöltve a Hungarian Synthpop Allstars közösséggel, amely 2020.10.10-én indult és napra pontosan 6 hónapig üzemelt, majd anyagi forrás (és lelkesedés) hiányában sajnos kimúlt. Ezt az űrt betöltendő, most itt az új sötét csillag, a RADIOKALEID, melynek beharangozója szerint:

“Május 28-án, vasárnap 18 órakor elindul Magyarország dark elektro rádiója! A Rádió zenei stílusában a synthpop, synthwave, darkwave zenékből válogat, mind hazai, mind pedig külföldi előadóktól. Ezen kívül elmerülünk egészen az EBM sőt az Industrial zenékben is! Nálunk nincsenek korlátok! Nálunk nincs olyan, hogy egy zene „nem elég rádióbarát”. Nálunk bármi előfordulhat!”

Egyfelől hatalmas respekt a dark műfaj- és közönségösszefogó kezdeményezésért, másrészt a belefektetett energiákért. Szurkolok nektek, hogy legyenek hallgatóitok, követőitek, támogatóitok és a műsortematika, koncepció terén izgalmas újdonságokkal bombázzatok bennünket, és legalább ti ne veszítsétek el a lelkesedéseteket. Én izgatottan várom a beszélgetős, elemezgetős, megfejtős műsorokat.

Itt kell keresni és hallgatni:

RADIOKALEID weboldal

RADIOKALEID Facebook oldal

RADIOKALEID Facebook esemény


Ukmukfukk Zinefeszt a Gólyában – beteg DIY-nyomatok, füzetek, könyvek és kutyák

A Gólyában Ukmukkfukk Zinefeszten jártunk, indusztriált és cyberpunkot viszont nem találtunk. Sok érdekes külföldi és magyar kiállító volt, plusz vászonszatyros, orrpatkós, merő tetkógyűjtemény bölcsészlánytömeg, láb alatt szabadon szaladgáló kutyák és homlokráncolóan érdekes árak. PDF magazinkészítőként megállapítottam, hogy a printnek tényleg van becsülete. Bár ennyi elborult, füzetkékbe és összetűzött lapokra nyomott grafikát és rizoprintet egy helyen még nem láttam. A szöveges content viszonylag kevés, a hallucinatív-alter grafika és fotó, plusz az ár érte viszont sok, a kiadók koncepcióját, portfólióját pedig nem mindig tudtam helyesen dekódolni. (Rendben, “support your local artist”-elv van.) Láttunk nagyon komoly, igényes és vastag képregénykönyveket is. Kis szubkulturális színesítő programnak teljesen megfelelt, szerintem jövőre is bekukkantunk.


Külföldről jelentjük

A hulladékon keresztül furakodunk át mindannyian – itt az új 7S album és parádés

A The Seven Whores of the Apocalypse (7S) az egyik legrokonszenvesebb amerikai ipari zenekar, itt olvasható a tavalyi mélyinterjúm velük. Új anyaguk minden tétele precízen kraftolt, lehengerlően oldschool és kristálytiszta basszusfutamokkal telített, idén ennél jobb electro-industrial album már nem nagyon lesz (és még csak május van!), és ha lesz is, annak brutálerősnek kell lennie, hogy felvehesse a versenyt ezzel a hol dühös, hol higgadt kukaborogatással. (A Slow Riot úgy szedi le a fejed, hogy újra menetfúró fog kelleni, ha vissza akarod csavarni.)


Claus nem utolsó állomása

Márciusban jelentkezett Leaether Strip (Claus Larsen) önálló szerzői albumával, de még csak most jutottam odáig, hogy bemérjem. (A következő HIT_ISS07-ben kibontom alaposabban is.) Claus hihetetlenül erős túlélőnek számít, ami emberileg nagyon becsülendő. Társa, Kurt elveszítése után sem hagyta el magát: kitartóan alkot tovább, beleveti magát az életbe, igyekszik nem csak megmaradni, hanem egyensúlyt találni. A Last Station album markáns dokumentum erre, a hangja tovább edződött, néhol még meg is szépült, akad ezen nyers erő, finomkodó szintipop, ipar, EBM, fülbemászó dallamok, ütemek, szövegek, az elektronikus chill és a gépi brutalitás összeforrasztottságai. Nem egy összecsapott anyag ez, hanem LS művészetének szép és jól kidolgozott sűrítménye, semmiképp nem egy búcsúlemez. Tegyetek vele egy próbát, megéri.


Daniel elhivatottsága

Daniel Myer egy élő legenda a német és nemzetközi dark undergroundban, számos zenei projektet (pl. Haujobb és még rengeteg…) futtat, most saját nevén adott ki egy szájtátva hallgatott underground electro-techno csodát. A Hingabe (Elhivatottság) a technikai és mérnöki tudásának legjavát nyújtja, igazán atomi szintű és HQ (bár ez szinte a központi témája is). Minden egyes track hangulatos, ébrentartó, felkaristoló vagy egyenesen rommá zúzós!


Skinny Puppy | Final Tour 2023 – FULL PHILLY SHOW

Ha nem lett volna meg (vagy netán nem lesz meg), akkor ezt a teljes koncertfelvételt érdemes végignézni. Bizarr Skinny Puppy horrorbúcsúkoncert. Egy másik helyszínen készített felvétel közelebbről rögzített jeleneteket is tartalmaz.

Megosztom ezt a cikket:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekelhet:

“Mindenesetre a mi ötletünk volt elsötétíteni az eget.”

“Mindenesetre a mi ötletünk volt elsötétíteni az eget.”

Valóban az AI cseszné szét a világot és benne a művészetet is? "Mindenesetre a mi ötletünk volt elsötétíteni az eget." Morpheus (Mátrix) Forradalmi vagy evolúciós technológia? (Tökmindegy.) Idén márciusban több mint 1000 AI (Artificial Intelligence - Mesterséges Intelligencia) termék, chatbot,...

bővebben
Explosive Diode és Celine Live a 101 Klubban

Explosive Diode és Celine Live a 101 Klubban

Explosive Diode Live | CELINA | SH3D0WC0DE | FINEAS @ 101 KLUB 2023. MÁRCIUS 17., PÉNTEK, 20:30–4:00 Nézem, nézem a programot és vakargatom fáradt fejem, hogy péntek este 20:30-tól hajnal 4-ig hogy lehet ezt a pörgést bírni? Már jó ideje be volt vésve a naptáramba ez a program, ugyanis Celináról...

bővebben
Kint a HIT_ISS06!

Kint a HIT_ISS06!

Minden idők legvaskosabb magyar nyelvű ipari underground kiadványa megjelent! Az utolsó hetek és napok tényleg mindig eszelősek. Főleg akkor nehéz, amikor egy ekkora terjedelmű kiadvány (fanzin, ezine, PDFmag, PDFzine, nevezzük bárminek), amin dolgozom, hónapokra az életem meghatározó, szinte...

bővebben